naturressourcer, hvad end det er kul, uran, sjældne jordarter, guld eller diamanter,« sagde
han. »De bliver bremset i at udnytte deres Donald
Trump jr. under besøget i Grønland.
Foto: Malik Brøns
Onsdag i denne uge tog sagen så en ny drejning, ved at Trump talte direkte med
statsminister Mette Frederiksen (S). Her blev en amerikansk trussel om told på varer fra
Danmark ikke trukket tilbage, har statsministeren oplyst
Siden har Múte B. Egede, formand for Grønlands regering, Naalakkersuisut, skærpet sit budskab om, at Grønland ikke ønsker at være en del af USA. Men gerne ser et tættere samarbejde med USA. Det gjorde han natten til fredag direkte på Donald Trumps yndlingskanal, den konservative Fox News.
Ulrik Pram Gad, er USA reelt afhængig af adgangen til råstofferne i Grønland, eller kan USA klare sig uden? »USA er som EU i gang med at skabe mindre afhængighed af Kina. Det kan råstoffer i den grønlan dske undergrund bidrage til, men man kan også skaffe dem andre steder, og at grave dem op gør det ikke alene.«
Så det handler også om at holde Kina væk? »Ja, det er den anden side af det. Her er tankegangen, at hvis kineserne omvendt kommer og tager ressourcerne, så kan vi jo ikke nå at grave dem op. Hvis de endnu mere får overtaget, altså får gjort
Grønland afhængig af Kina, så kan vi jo heller ikke komme til dem til den tid.«
Så selvom det måske lige nu ikke er så rentabelt at udvinde disse råstoffer, så vil Trump fortsætte sin kamp for at få kontrol over Grønland?
»Det her med storhed og rationalet med at putte noget i den geopolitiske bankboks, så der ikke er andre, der kan få råstofferne, men man selv kan få dem senere, går jo ikke væk. Uanset hvad der s, nærmest.«
Hverdag igen Ulrik Pram Gad understreger, at der er mange andre vigtige dagsordener for Donald Trump, når han sætter sig i præsidentembedet. Fred i Ukraine. Fred i Gaza. For ham bliver det også hverdag i Det Hvide Hus.
Hvordan udlægger du selv det her? Vil det løbe ud i sandet, som sidst Trump ville købe Grønland? »Det kan være, at nogen i det amerikanske, det europæiske og også det grønlandske system får nogle ender til at mødes på en måde, hvor det ser ud, som om der snart kommer noget op af jorden.
Og at det har udløst et incitament til at forstærke den samtale, der allerede er mellem Grønland, EU og USA om at få aktiveret adgangen til de grønlandske ressourcer, så der skabes en strategisk uafhængighed af Kina. Så kan det være, at han siger, at det er fint. Så kom der noget ud af det.«