DR Frederik Brund Flintegaard 16. OKT KL. 18:10
MERE END 30 DAGE GAMMEL https://www.dr.dk/nyheder/penge/19-aeldre-sedler-bliver-ugyldigetil-foraaret-faa-overblikket-her.
Den 31. maj næste år kan en lang række gamle pengesedler ikke længere bruges som betalingsmiddel.Fire gamle
seddelserier bliver ugyldige til foråret. De spænder fra ombytningsserien fra Anden Verdenskrig til 1997-serien, hvor
en række kendte danskere er portrætteret.
Fotos: Jørgen Søby. Grafik: Sandra Bertelsen
Hvis du har gamle pengesedler med Carl Nielsen, H.C. Andersen eller Karen Blixen liggende derhjemme, skal du være opmærksom på, at de snart bliver ugyldige. Til maj vinker vi farvel til tusindkronesedlen, men det er langtfra den eneste. Alle sedler, der er ældre end den nuværende serie fra 2009, kan heller ikke bruges som
betalingsmiddel til den tid.
Har din tankstation reserveret penge på dit kort uden at spørge?
• Har du oplevet noget lignende? Skriv en mail til journalist Frederik Brund Flintegaard. Siden Nationalbanken i november sidste år meldte ud, at de gamle sedler udfases, er kun fem procent blevet indleveret.
ermed er ældre sedler svarende til 2,8 milliarder kroner ikke kommet ind. Til sammenligning er mere end tre ud af fire tusindkronesedler ude af omløb. I overblikket nedenfor kan du se, hvilke ældre sedler der bliver ugyldige den 31. maj næste år.
1997-serien
Den nyeste serie af de ældre sedler er 1997-serien. Her er kendte danskere som komponisten Carl Nielsen, atomfysikeren Niels Bohr og forfatteren Karen Blixen blandt andre portrætteret.
På bagsiden af sedlerne er kirkekunst fra en række kirker rundt omkring i Danmark afbilledet. Det er Nationalbankens tegner, Johan Alkjær, der har designet de fem sedler til denne seddelserie. ogle gamle sedler har en højere værdi end den pålydende, men det er ikke tilfældet med sedlerne fra denne serie.
Det forklarer Flemming Lyngbeck Hansen, der er seddelsamler og medlem af Dansk Numismatisk
Forening, hvor man jævnligt holder auktioner over gamle sedler.
- Mit bud er, at stort set alle sedler fra serien her vil falde til under pålydende værdi, når de udfases. Så dem bør man gå i banken m Pengesedlerne fra 1972-serien havde portrætter og dyr som sit tema, og her blev en
tusindkroneseddel for første gang trykt.
Portrætterne på forsiden af sedlerne er alle blevet malet af maleren Jens Juel, som er selvportrætteret på 100-kronesedlen. Derfor kaldes serien også for Niels Juul-serien.
Man er faktisk ikke sikker på, hvem der er afbilledet på 500-kronesedlen, men ifølge Nationalbanken er det sandsynligvis adelsdamen Franziska Genoveva von Qualen.
Seddelsamler Flemming Lyngbeck Hansen vurderer, at langt de fleste sedler fra 1972-serien ikke er værd at beholde set med økonomiske briller. - Medmindre sedlerne er superflotte og helt uden folder, så gå i banken med dem allesammen.
- De vil umiddelbart ikke være mere værd end deres pålydende værdi.
Tal fra Nationalbanken viser, at 15,4 millioner sedler fra denne serie ikke er blevet indleveret, og det er flest af de fire seddelserier, der udgår til maj. Der er to versioner af 100-kronesedlen, da der er kom en opgraderet seddel
Seddelserien fra 1952 er kendetegnet ved portrætter og landskaber. På sedlerne fra denne serie er billedhuggeren Thorvaldsen, forfatteren H.C. Andersen og fysikeren H.C. Ørsted blandt de fem mænd, der pryder forsiden på sedlerne.
Sedlerne er blevet designet i et samarbejde mellem grafikeren Gunnar Biilmann Petersen, Gunnar Andersen, der var Nationalbankens tegner, og arkitekt Ib Andersen. Det var den sidste seddelserie med en 5-kroneseddel.
Værdien af sedlerne afhænger meget af kvaliteten, forklarer Flemming Lyngbeck Hansen. - Hvis de er rigtig slidte, så er værdien af dem nok lavere end den pålydende. Resten af sedlerne kan være mere værdifulde end det, som tallet på sedlen umiddelbart indikerer, vurderer seddelsamleren.
Den gullige 10-kroneseddel har ikke været et lovligt betalingsmiddel siden 1954. Den ældste seddelserie, der udfases, er serien helt tilbage fra Anden Verdenskrig. Serien kaldes for ombytningsserien, og blev helt fortroligt udviklet, da Danmark var besat af tyskerne. Da verdenskrigen nåede sin ende, og Danmark blev befriet, kom pengene på markedet.
Gerhard Heilmann, der var tegner og maler, stod for designet af sedlerne. 500-kronesedlens motiv er en landmand, som går bag en plov trukket af heste. Det er blandt andet fra denne seddel, at udtrykket en plovmand stammer fra.
Hvis man ligger inde med disse sedler er Flemming Lyngbeck Hansens råd klart. - Behold alle sedlerne, fordi de er alle mere værd end den pålydende værdi. Især den største seddel i serien er rigtig mange penge værd.
- 500-kronesedlen går på auktion for 10.000 kroner til 20.000 kroner alt afhængig af sedlens årgang, vurderer seddelsamleren. Tal fra Nationalbanken viser, at omkring 100.000 sedler fra denne serie ikke er kommet ind, og det
er færrest af de fire seddelserier. 10-kronesedlen i serien har ikke været lovligt betalingsmiddel siden 1954.