Jyllands-Posten 13/10/2024 KL. 11:00 AF STEN BRØGGERJyllands-Postens Lokalaviser
Lars Skibelund og Birgit Navne har været bekymret for vandskader som følge af massivt regnvejr.
Det er de ikke længere.
Bedene her er 20 kvadratmeter store og ikke kun til pynt. Foto: Privat
Lars Skibelund har gjort det, mange borgere i Aarhus Kommune med stor sandsynlighed kommer til at gøre i årene forude. Han har påtaget sig at gøre en ekstra indsats for at holde vand ude af sin bolig. Aarhus Kommune afsatte for nylig 45 millioner kroner til klimatilpasning for at være i stand til at håndtere konsekvenserne af højtstående
grundvand og ekstrem nedbør. Det er i forhold til planlægning af infrastruktur og byfornyelse,
kommunen vil sætte ind. Den enkelte grundejer er fortsat ansvarlig for at håndtere vand på egen grund. Den 77-årige Lars Skibelund og hans kone, Birgit Navne, bor ikke optimalt, når det gælder risikoen for vandskade. Deres hus ligger på en skråning i Brabrand Bakker.
»Huset ligger to meter under vejniveau, og der er 10 meter fra vores hus til fortovet. Hvis jeg står ved hoveddøren og kigger ud, kan jeg ikke se vejen, siger Lars Skibelund.
Lars Skibelund og Birgit Navne er måske særligt udsatte for vandskade, men rigtig mange boligejere i Aarhus Kommune sejler så at sige i samme sø som pensionistparret i Brabrand. Det vender vi tilbage til.
Hvis man ikke bor højt og på en måde, så vand løber væk fra ens bolig, kan det være en god idé at sikre sit hjem mod
regnvand. Foto: Privat
På forkant
Parret Skibelund og Navne har boet i deres hus i ni år, og inden han tog affære, oplevede Lars Skibelund oftere og oftere, at hans græsplæne blev meget fugtig. I den lavest liggende ende
af græsplænen voksede mosset i takt med de mange voldsomme regnskyl.
»Hvis vi havde fået en mængde regn, som de for nylig fik i Esbjerg, havde vi haft vand ind til huset. Vi har en krybekælder, og den skulle nødig blive våd. Det er besværligt at komme derned, og det ville være besværligt at suge vandet op,« siger Lars Skibelund.
Det regnvejr, Lars Skibelund refererer til, fandt sted i slutningen af september. På et døgn faldt der lige knap 145 millimeter regn i Esbjerg, den højeste mængde nedbør i september siden DMI startede målinger i 1874. Det var ikke en specifik hændelse, men mere end snigende fornemmelse af, at han måtte gøre noget, der fik Lars Skibelund til at udtænke en plan.
»Vi har villet være på forkant, og jeg ved ikke, om vi skyder gråspurve med kanoner, men det er i hvert fald et forsøg på at stoppe vandet,« siger han.
Mellem græsset og fliserne foran huset, har Lars Skibelund fået lavet et omfangsdræn. Foto: Privat
Bede og dræn
Lars Skibelund fandt plads til tre 20 kvadratmeter store ede i sin forhave. »Jeg har selv tegnet bedene, som jeg gerne ville have dem, og så har vi fået en anlægsgartner til at lave bedene. Jeg tænkte, at sådan nogle store bede kunne forhindre vandet i at løbe direkte ned i græsset. Det er ikke helt gratis, men hellere det end at få skader på huset,« siger han.
Ud over bedene i rustfarvet cortenstål har Lars Skibelund fået lavet et omfangsdræn i bunden af græsplænen, før de to rækker fliser foran huset. »Hvis bedene ikke kan optage det vand, der kommer, skal drænet gerne tage det sidste vand, inden vandet løber hen til huset,« siger han.
I risikozonen
Aarhus er, endnu i hvert fald, ikke blevet ramt af en vejrsituation, der har udfordret løsningen i Lars
Skibelunds have.
»Vi har levet med en risiko, og nu tager vi det mere roligt, for selv store mængder vand kan blive opslugt. Det er pænt mange kubikmeter jord, og de kan tage en del vand,« siger han.
Som nævnt indledningsvist bor ikke alle aarhusianere midt på en skråning. Men Aarhus Kommune ligger i et bakket landskab, har mange søer og grænser ud til havet, og det giver samlet stor risiko for oversvømmelser. Teknik og Miljø har lavet et såkaldt oversvømmelseskort (vælg Klimatilpasninger – oversvømmelser i venstremenuen) der viser, hvilke områder af kommunen der om 25 år risikerer at blive oversvømmet ved ekstremt vejr. Du behøver ikke bo på en skråning for at være i farezonen. Lars Skibelund kommer ikke til at brokke sig over kommunens manglende vilje til at håndtere vand på privat grund. »Sådan må det være. Når man har købt noget, er man ansvarlig for den del.«