Jyllands-Posten 27. FEB. 2025 KL. 10:00ARTIKLEN OPDATERES AF LARS ATTRUP
Danish Crowns store fabrik i Kina har kørt med underskud i seks år og har i alt kostet slagterikoncernen 1 mia. kr. Nu tager Danish Crown konsekvensen og lukker fabrikken, som var udset til at bane vejen for et eksporteventyr.
Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Den kriseramte slagterikoncern Danish Crown lukker nu sin store tabsgivende fabrik nær
Shanghai i Kina. Beslutningen er truffet efter seks år, hvor fabrikken har kørt med store underskud og aldrig har været i nærheden af at udnytte sin fulde kapacitet.
»Økonomien på fabrikken har på intet tidspunkt været god. Fabrikken har konstant givet relativt
store tab, som de seneste år har været i niveauet 80-100 mio. kr. årligt. Derfor er der intet
perspektiv i at fortsætte,« konstaterer Anders Aakær Jensen, koncernøkonomidirektør i Danish Crown.
Han oplyser, at Danish Crown i løbet af de seneste fem-seks år i alt har tabt omkring 1 mia. kr. på fabrikken ved Shanghai. Dette beløb er inklusive de investeringer og efterfølgende nedskrivninger, der er foretaget på fabrikken. Danish Crown har netop indgået en betinget aftale om salg af fabrikken og venter en afklaring af salget inden sommer. Nedlukningen af aktiviteterne på fabrikken er begyndt, og de kinesiske kunder er orienteret. Lukningen kommer efter, at Danish Crown for et halvt år siden fik Niels Duedahl som ny adm. direktør. Han har siden været i fuld gang med omfattende rationaliseringer, lukninger og fyringsrunder for at
genoprette slagterigigantens konkurrenceevne, som kollapsede i 2022 og siden har været alarmerende svag.
Danish Crowns nye direktion har de seneste måneder analyseret mulighederne for fabrikken i Kina. »Efter vores gennemgang stod det klart, at aktiviteterne i Pinghu ikke passer ind i vores strategiske retning. Vi vil helst sælge fabrikken, og vi har underskrevet en hensigtserklæring og aftalt vilkårene for et frasalg. Vi forventer, at der vil gå nogle måneder, før vi kan lukke en endelig aftale,« oplyser Anders Aakær Jensen.
Hvis det – mod forventning – ikke lykkes at sælge fabrikken, er alternativet at tømme den og flytte udstyret til Danish Crowns fabrikker i Europa. Det er definitivt, at Danish Crown ikke vil drive fabrikken videre.
»Vi er nødt til at få stoppet de store tab, vi har haft på fabrikken de seneste år, så den ikke forringer Danish Crowns konkurrenceevne,« understreget Anders Aakær Jensen, der tiltrådte hos Danish Crown for få måneder siden. Planerne om at etablere fabrik nær Shanghai indgik i den strategiplan, Danish Crowns ledelse vedtog i 2016.
Vurderingen var på det tidspunkt, at det kinesiske marked rummede et gigantisk potentiale. Danish Crown ville sikre sig den størst mulige gevinst ved at spille på fire strenge: Eksport af biprodukter (haler, tryner, ører, etc.). Eksport af fersk og frosset svinekød. Eksport af forædlede fødevarer. Samt – som det nye – lokal produktion af forædlede fødevarer.
Den lokale produktion på fabrikken nær Shanghai skulle ske på basis af dansk svinekød, som skulle fragtes til Kina i frossen tilstand, tøs op og forarbejdes. Sådan lød strategien, og perspektiverne for fabrikken, der kostede 400 mio. kr., tegnede i begyndelsen
lovende – meget lovende endda.
Danish Crowns daværende topchef Jais Valeur luftede planer om at bygge lignende fabrikker ved andre kinesiske storbyer. I 2018 kunne Jais Valeur offentliggøre en aftale om, at et af nethandels-giganten Alibabas datterselskaber ville købe hele produktionen fra Shanghai-fabrikken i en periode på fem år.
I 2020 – få måneder inde i coronakrisen – faldt det hele imidlertid på gulvet. Alibaba kunne ikke aftage de forventede mængder kød, og milliardaftalen blev annulleret. I de følgende år med coronanedlukninger udviklede fabrikken sig til et mareridt for Danish Crown.
Fabrikken kørte med store underskud og kapaciteten var aldrig i nærheden af at blive udnyttet. Selv da coronakrisen var klinget af, fortsatte fabrikken med at skrante og endte som en møllesten om halsen på Danish Crown, som i mellemtiden var endt i en langt dybere krise.
Den blev udløst, da en anden af strengene i koncernens Kina-strategi sprang: Eksporten af svinekød til Kina styrtdykkede i 2021, fordi landet havde øget sin egenproduktion af grise.
I et sidste fortvivlet forsøg på at rette op på den skrantende fabrik, valgte Danish Crown i 2023 at udskifte de danske råvarer med kinesisk svinekød. Heller ikke det hjalp, og nu er alle genoplivningsforsøg slut.
Danish Crown er langt fra det eneste af landbrugets store andelsselskaber, der har fået gevaldige økonomiske lussinger i Kina. Også minkavlernes tidligere salgsselskab, Kopenhagen Fur, har oplevet, hvordan bunden pludselig kan gå ud af efterspørgslen på det vigtige marked, og det samme er sket for mælkeproducenternes selskab Arla Food