Jyllands-Posten 03/01/2025 KL. 12:09 – Opdateret 03/01/2025 kl. 12:22 Af Steen A. Jørgenssen
Tre mænd har nu været gennem hele det danske domstolssystem i sagen om dukken, der forestillede statsministeren klynget op i en lygtepæl.
Tre mænd i 30’erne er dømt skyldige i at have truet statsminister Mette Frederiksen (S) på livet under en coronademonstration i 2021.
Sagen er fredag blevet afgjort i landets højeste retsinstans, Højesteret, som har stadfæstet landsrettens dom på 40 dages fængsel til hver af de tre mænd. De har dog allerede siddet varetægtsfængslet i længere tid, så straffen er formelt allerede udstået. Til gengæld sætter dommen et juridisk punktum i den langstrakte ”dukkesag”, hvor de tre mænd først blev frifundet i byretten og senere idømt fængsel i landsretten i marts sidste år. Sagen stammer tilbage fra januar 2021, hvor de såkaldte ”Men in black” demonstrerede i Københavns gader mod de daværende corona-restriktioner under covid-19-pandemien. Under en demonstration på Frederiksberg havde de tre nu dømte mænd medbragt en mannequindukke, med et påklitet billede af Mette Frederiksens hoved.
Om halsen hang en løkke samt et skilt, hvorpå der stod med småt: »Vores FÆLLES indsats er helt afgørende. Vi MÅ og SKAL bekæmpe VIRUSSEN. Vi får brug for SAMFUNDSSIND.«
Og med stort: »HUN MÅ OG SKAL AFLIVES!« Teksten på skiltet var angiveligt ment som en reference til S-regeringens beslutning om at aflive alle danske mink af frygt for mutationer og smittespredning i 2020. Statsministerdukken blev hængt op i en lygtepæl, hvorefter der blev sat ild til den.
Dog ikke af de tre dømte mænd. Dukken med skiltet blev hængt op i en lygtepæl ved Forum i København og stukket i brand. Foto: Kenneth Meyer
Både frifundet og fængslet
Det principielle spørgsmål i sagen var, om der var tale om trussel om vold eller en lovlig ytring, som er beskyttet af ytringsfriheden. I byretten blev de tre mænd frikendt netop med henvisning til deres ytringsfrihed. Men landsretten mente derimod, at dukken og skiltet udgjorde en offentligt fremsat trussel om vold mod statsministeren, og at truslen bundede i statsministerens ytringer i den offentlige debat. Anklagemyndigheden mente derfor, at mændene skulle straffes med mindst tre måneders fængsel, og to af dem endda med fire måneders fængsel. »I denne sag er der tale om en trussel mod statsministeren og hendes politiske holdninger. Truslen har karakter af et angreb mod den demokratiske samfundsorden,« sagde specialanklager Anne Risager fra Rigsadvokaten ifølge Ritzau under sagens behandling i Højesteret. I dommen har Højesteret valgt at følge landsrettens vurdering og dømt mændene for trussel om vold mod en offentligt ansat. Det er sket ud fra en samlet vurdering af sagens omstændigheder; navnlig truslens »grove karakter« sammenholdt med, at dukken blev hængt op i en lygtepæl med en løkke om halsen.
Samtidig afviser Højesteret, at fængselsstraffen til de tre mænd er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10 om ytringsfrihed.
Værd at kæmpe for
Dukkesagen vakte helt fra start stor opsigt. Dels fordi flere toneangivende politikere tog skarp afstand fra aktionen under demonstrationen. Dels fordi de tre mænd oprindeligt blev sigtet efter en særlig alvorlig paragraf i straffeloven om højforræderi og angreb mod landets øverste statsmyndigheder, som kan give helt op til 16 års fængsel. Tiltalen landede dog noget mildere på trusler mod statsministeren. Ikke desto mindre endte mændene med at sidde varetægtsfængslet i flere uger.
I 2021 udtalte én af dem sig til DR-programmet ”Kriminelt”, hvor han – uden at stå frem med navn og ansigt – forklarede, hvorfor han mente, at sagen var værd at kæmpe for: »Hvis vi har ytringsfrihed i Danmark, som vi render og praler med, og vi kan tegne Muhammed-tegninger, så kan vi også godt lave en kritisk dukke af vores statsminister. Ellers er ytringsfrihed til sidst bare noget, vi har til at pisse nogle muslimer af nede i Mellemøsten,« sagde han. Sådan endte dukken efter demonstrationen den 23. januar 2021.
Foto: Tariq Mikkel Khan