Jyllands-Posten 05/10/2024 KL. 08:30 AF LARS ATTRUP
Danish Crowns største danske konkurrent Tican ekspanderer nu hurtigere end ventet og kan nå helt op på 6 mio. slagtninger i løbet af halvandet år. Tican slår dermed store revner i fundamentet under Danish Crown.
Tican er ved at søge godkendelse til en udvidelse, der skal gøre det muligt for selskabet at slagte 6 mio. grise i Danmark.
Foto: Janus Engel
Den tyskejede slagterikoncern Tican har slået turboen til og kan allerede i løbet af halvandet år nå op på 6 mio. slagtninger i Danmark. Tican ekspanderer dermed hurtigt, mens råvaregrundlaget smuldrer under branchens landmandsejede sværvægter Danish Crown.
»De seneste seks-otte uger har vi haft rigtig stor tilgang af nye leverandører,« fortæller Steen Sønnichsen, adm. direktør for Tican. Som resten af den danske slagterisektor har Tican også været igennem en periode med dårlig økonomi og faldende antal slagtninger. Det skyldes, at de danske slagterier anført af Danish Crown gennem flere år har haft en meget svag international konkurrenceevne. De danske slagteriers betaling for landmændenes leverancer af grise er markant avere end den betaling, som slagterier Tyskland og mange andre lande tilbyder landmændene.
Derfor eksporterer de danske landmænd flere og flere levende smågrise til nabolandene, hvor en højere svinekødsnotering også resulterer i højere priser på smågrise.
Konsekvensen er, at det samlede antal slagtninger af grise i Danmark i år ventes at falde til det laveste niveau siden 1982. Siden 2004 er slagtningerne faldet fra 22 til 14 mio. om året. Det har kastet de danske slagterier ud i en hård kamp om et stadig mindre antal grise.
I den kamp står Tican lige nu som den helt store vinder efter en længere periode, hvor selskabet med slagterier i Thisted og Brørup har tilbudt en svinekødsnotering, der har været markant højere end Danish Crowns. Det lokker stadig flere landmænd til at forlade Danish Crown og søge mod Tican.
»Vi har været nede på 2,5 mio. årlige slagtninger, men nu har vi øget til 3,5 mio. Det normale opsigelsesvarsel er 12 måneder, når man vil skifte slagteri i Danmark, og vi ved allerede nu, at vi om et år når op på 4,5 mio. slagtninger,« fortæller Steen Sønnichsen. Væksten behøver imidlertid ikke standse på det niveau, som forudsætter toholdsskift på slagteriet i Brørup.
»Vi er i gang med at søge myndighedsgodkendelse til at udvide kapaciteten i Thisted, så vi også kan arbejde i toholdsskift der, hvis tilgangen af nye leverandører fortsætter de kommende måneder. I givet fald skal vi have investeret i blandt andet en øget kølekapacitet,« fortæller Steen Sønnichsen. Hvis Tican også går op i toholdsskift i Thisted, vil selskabet samlet set kunne slagte 6 mio. grise årligt i Danmark.
»Det vil dog først være muligt fra første marts 2026. Men husk, at landmændene har 12 måneders psigelsesvarsel, når de vil skifte slagteri i Danmark, så reelt er det allerede i foråret 2025, at beslutningen skal træffes,« siger Steen Sønnichsen. Han vurderer, at det vil styrke Ticans konkurrenceevne, hvis der kommer fuld damp under kedlerne på begge selskabets slagterier.
»Jo flere grise vi slagter på hvert anlæg, desto lavere bliver enhedsomkostningerne. Jeg vurderer, at vi med det greb kan genskabe en acceptabel konkurrencekraft i forhold til vores tyske og polske konkurrenter. Vi kan måske ikke helt indhente deres forspring, men hvis vi kan reducere det til indre end 1 kr. pr. kilo svinekød (målt på noteringen til landmændene, red.), bliver der bedre ulighed for at beholde smågrisene til opfedning i Danmark,« vurderer Steen Sønnichsen.
Branchens toneangivende sværvægter Danish Crown har gennem en længere periode haft en uhørt svag konkurrenceevne, som har afspejlet sig i en svinekødsnotering, der pr. kilo har været 2,5 kr. under det europæiske
gennemsnit.
Det koster formuer for selskabets andelshavere og er den direkte årsag til, at landets største svineproducent, Martin Lund Madsen, netop har meddelt, at han og familien fremover omdirigerer 380.000 slagtegrise årligt fra Danish Crown til Tican.
Danish Crown har aktuelt en god kapacitetsudnyttelse. Det skal dog ses i lyset af, at koncernen i 2023 lukkede sit store slagteri i Sæby og i august også lukkede slagteriet i Ringsted. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvordan Danish Crown venter, at antallet af slagtninger vil udvikle sig de kommende kvartaler.
Danish Crown slagtede 13 mio. grise i 2022, men i 2023 faldt tallet til 10,7 mio. Tal for produktionen på de danske slagterier i de første ni måneder af 2024 tyder på, at Danish Crown i år vil slagte omring 10,2 mio. grise.