Ugebladet hørsholm Onsdag 31. maj 2023 Af Sophus Soelberg
I august 2023 drager den danske ESA astronaut Andreas Mogensen på en flere måneder lang mission til Den Internationale Rumstation ISS.
Missionen er navngivet ”Huginn” og refererer til Odins to ravne i den nordiske mytologi, der symboliserer det menneskelige sind, hvor Hugin repræsenterer tanken og Munin hukommelsen.
På missionen i rummet medbringer Andreas Mogensen udvalgte kulturelle genstande med sig. Det er genstande, der hver især er en del af den danske kulturhistorie. At medbringe dem er en symbolsk handling, der på sin vis binder fortiden og fremtiden sammen.
– Det er med stor glæde at vi kan dele nyheden om, at Andreas Mogensen på Huginn- missionen medbringer Karen Blixens originale fyldepen. Denne pen brugte hun sammen med andre skriveredskaber til at bringe sine fortællinger ud til verdens læsere med fortællinger fra hele verden. I dag er Karen Blixens forfatterskab det mest oversatte blandt nyere danske forfattere ude i verden, oplyser Elisabeth Nøjgaard, der er direktør på Karen Blixen Museum Rungstedlund.
Det er anden gang, at astronaut Andreas Mogensen besøger Den Internationale Rumstation ISS. Første mission fandt sted i 2015 og varede ti dage. Denne gang skal han være afsted i seks måneder og vender således først tilbage i begyndelsen af 2024.
Forbindelsen mellem himmel og jord
Karen Blixen Museets direktør, Elisabeth Nøjgaard, fortæller i den forbindelse, at den verdenskendte forfatterinde var særdeles optaget af videnskaben og af flyvning.
Derfor er det oplagt, at Karen Blixens fyldepen nu skal ud mellem stjernerne.
– Karen Blixen var optaget af luften som element og af hele perspektivet i mennesket, der med teknik og videnskab kan flyve og dermed ligesom fuglene bringe sig i en højere forbindelse til både jorden og himlen. Hun ønskede at være “en stemme i æteren” mere end at være forfatter i gængs forstand. Forbindelsen mellem himmel og jord er til stede i mange af Karen Blixens fortællinger, og vi kan takke fyldepennen for, at fantasien blev nedfældet på papir og publiceret og i dag står som evigt aktuel verdenslitteratur ude i hele verden, siger hun i en pressemeddelelse fra museet.
– Karen Blixen skrev nådesløst om menneskets mørke sider, men aldrig fordømmende og altid med et. I fortællingen “Dykkeren” arbejder hovedpersonen på at bygge vinger til mennesket, men da han opdager, at han er blevet bedraget, mister han troen og opgiver sit projekt. For som han siger: “Uden håb kan man ikke flyve”, lyder det yderligere.