nyt i mai 2017

Befrielsen - Danmark frit!

Den 4. maj 1945 kl. 20.35 blev spændingen udløst. Over engelsk radio blev det meddelt, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark havde overgivet sig. Og det inden én eneste engelsk, amerikansk eller russisk soldat havde sat foden på dansk jord endnu. Dermed endte besættelsen nogenlunde fredeligt - og i størstedelen af landet kunne folk fejre friheden med fest og jubel på gader og veje. En undtagelse var dog Bornholm, hvor man i befrielsesdagene oplevede voldsomme sovjetiske bombardementer. Mennesker på den flagsmykkede Frederiksberggade (Strøget) i København d. 5. maj 1945 Tiden efter krigen Umiddelbart efter befrielsen blev der dannet en særlig befrielsesregering, bestående af både politikere fra de samarbejdende partier - og modstandsledere fra Frihedsrådet. Regeringen var resultatet af et kompromis mellem de to stridende grupper. Og det blev et kompromis, der satte præg på efterkrigstidens Danmark. For de store politiske partier genvandt hurtigt kontrollen med samfundet efter befrielsen. Og snart forsøgte danskerne at vende tilbage til den normalitet, de kendte fra tiden før besættelsen.

 

Pengemænd i København:

Nordhavn skal have en forlystelsespark og nordens højeste tårn Politiken Arkitektur 16. Mai 2017 kl. 11.40 Af Anne Bech-Danielsen Bjarke Ingels' tegnestue skal tegne stor forlystelsespark i H.C. Andersens ånd.

Rendering af den såkaldte 'Mystical Garden' omkring forlystelsesparken, som kommer til at byde på et udvalg af eksotiske og unikke planter, så besøgende føler sig hensat til H.C. Andersens eventyruniverser.

H. C. Andersen Adventure Tower Projektet består af forlystelsespark, butikker, boliger, også til udsatte unge, og konferencecenter samt hotel. Et op til 280 m højt tårn vil være vartegnet. Oplevelsesparken bliver på 30.000 m2. Der etableres også en offentlig park med gratis adgang på op til 35.000 m2 samt parkeringspladser. Byggeri og park placeres ved Oceankaj i Nordhavn. Københavns Kommune skal tage stilling til projektet om få uger. Meget mere om projektet her. - Med Bjarke Ingels som tegner og millioner i ryggen vil projektmagere opføre et 285 meter højt tårn og en forlystelsespark, større end Tivoli. Danmark skal have en gigantisk forlystelsespark i Københavns Nordhavn, større end Tivoli og med et tårn på 280 meter, og Bjarke Ingels tegnestue skal tegne. Det skriver Ekstra Bladet, som også kan fortælle, at H.C. Andersen Adventure Tower, hvis politikerne tillader projektet, bliver på 85.000 kvadratmeter i alt, inklusive en forlystelsespark »i H. C. Andersens ånd« og med alle forlystelser tilknyttet den verdensberømte forfatters eventyr. »Det kan eksempelvis være en 4D-biograf , hvor du kan mærke kulden og varmen i »Den lille pige med svovlstikkerne« eller et spøgelsestog, der handler om 'Fyrtøjet', siger en af initiativtagerne, den tidligere erhverskundedirektør fra Nordea, Kurt Immanuel Pedersen til Ekstra Bladet, og Bjarke Ingels, stifter, partner og kreativ direktør i tegnestuen BIG, skriver i en pressemeddelelse: »Med H.C. Andersen Tårnet ved indsejlingen til København får vi en unik mulighed for at sammentænke Nordhavns nye bykvarter, havnefront og skyline som en samlet arkitektonisk helhed«. Projektet har lange udsigter - Tegnestuen ser en forlystelsespark, centralt beliggende i et byområde, som noget »ekstremt københavn. Ud over forlystelserne vil projektet rumme konferencecenter, hotel, lejligheder, butikker og boliger til socialt udsatte unge, siger Kurt Immanuel Pedersen til Ekstra Bladet, og hvad selve parken angår, er ambitionen at skabe »fortryllende« forlystelser på niveau med både Tivoli og Legoland. For at komme i gang skal bagmændene foreløbigt finde 20 millioner kroner, og de har angiveligt tilsagn fra en række investorer, men vil ikke gå videre med at rejse penge, før politikerne har taget stilling. Her i maj behandler Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning projektet, og i juni skal Økonomiudvalget tage stilling til ideerne. Siger København ja, er planen, at firmaet FORREC skal udvikle forlystelsesparken. FORREC har tidligere været med til at udvikle andre store forlystelsesparker som Legoland i Tyskland og Universial Studios i Florida. Den første svovlstik kan tidligst stryges imellem 2025 og 2027, vurderer idemagerne.

 

Grønland har klaget over Danmark

ved hele tre forskellige FN-instanser. Jyllands-Posten 17.05.2017 KL. 07:24 RASMUS SANDVIG BRASK Det kan Information fortælle onsdag. Det er den nu tidligere grønlandske udenrigsminister Vittus Qujaukitsoq der inden sin fyring i april sendte klagerne af sted til FN. De handler bl.a. om, at Qujaukitsoq ikke mener, at Danmark har sikret Grønland tilstrækkeligt udbytte af den amerikanske Thule-base, og at Danmark har forsømt at rydde op efter amerikanske militærinstallationer i Grønland.

USA har i årtier haft militær tilstedeværelse i Grønland, bl.a. som her på Thulebasen. Det mener den tidligere grønlandske udenrigsminister ikke, at Grønland er blevet tilstrækkeligt kompenseret for. Arkivfoto.